Άρθρα

ΟΔΗΓΟΣ : Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.

Μενέλαος Κανάκης

2020-10-26
Επικοινωνία και τρόποι για να τα βοηθήσουμε στη διαχείριση αυτής της εμπειρίας – 26 Οκτωβρίου 2020
περισσότερα


"Η περί το όνομα ερις".

Μενέλαος Κανάκης

2020-05-13
Περιοδικό Ψυχής Δρόμοι , τεύχος 10.
περισσότερα


ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ MΑΘΗΤΕΣ . ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Μενέλαος Κανάκης

2013-10-07
Τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία οι μαθητές κατηγοριοποιούνται σε ¨καλούς¨ και ¨κακούς¨ , σύμφωνα με το υπάρχον σχολικό σύστημα, είναι η βαθμολόγηση των σχολικών επιδόσεων. Τα κριτήρια αυτά καλύπτουν ένα μέρος της αξιολόγησης του μαθητή, το οποίο αφορά το γνωστικό κομμάτι ως προς τη δυνατότητα απομνημόνευσης.
περισσότερα


Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΖΩΗ ΣΑΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μενέλαος Κανάκης

2013-04-30
Μιλώντας με ομάδα εθελοντών που εποπτεύω στα πλαίσια της απασχόλησής τους σε ειδικό σχολείο, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ενώ τα παιδιά με τα οποία δουλεύουν αντιμετωπίζουν αντικειμενικά πολύ σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή και τη λειτουργικότητά τους σε όλα τα επίπεδα, δεν αναφέρονται σε αυτά ούτε εστιάζουν στο τι δεν μπορούν και πόσο δυστυχισμένα είναι.
περισσότερα


ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Μενέλαος Κανάκης

2012-11-10
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν για την έννοια της κρίσης ακριβώς το ίδιο ιδεόγραμμα που χρησιμοποιούν για την έννοια της ευκαιρίας. Τόσο από συμβολική όσο και από πραγματική άποψη αυτή η ταύτιση είναι απόλυτα αληθινή.
περισσότερα


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Μενέλαος Κανάκης

2011-08-30
Κάποιες φορές η εξέλιξη της συντροφικής σχέσης και του γάμου όταν κυριαρχεί και τελικά επικρατεί ο ανταγωνισμός, ο θυμός και τα αισθήματα εχθρότητας και η αδυναμία λειτουργικής επικοινωνίας, καταλήγει σ το χωρισμό και το διαζύγιο.
περισσότερα


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Μενέλαος Κανάκης

2011-08-30
Από την ηλικία περίπου των 2 ετών τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν κάποιες συμπεριφορές αντίδρασης και άρνησης . Το χαριτωμένο μέχρι τότε μωράκι αρχίζει να ξαφνιάζει και να δυσκολεύει τους γονείς μέσα από συχνά έντονες αντιδράσεις του στο να αποδεχτεί τα μηνύματά τους, ακόμα και όταν πρόκειται για σημαντικά θέματα καθημερινής ρουτίνας που μπορεί να περιλαμβάνουν και κανόνες υγιεινής και σωματικής ακεραιότητας.
περισσότερα


ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΑΝΙΚΟΥ. ΕΥΛΟΓΙΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΞΥΠΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ Η ΖΩΗ.

Μενέλαος Κανάκης

2011-08-05
Οι φοβίες και η κρίση πανικού περιλαμβάνουν από τα πλέον δυσάρεστα συναισθήματα που μπορούν να βιωθούν . Γίνονται δε ακόμα πιο επώδυνα γιατί από τη στιγμή που θα εκδηλωθούν αποκτούν κάποια επαναληψιμότητα που ανατροφοδοτεί και αυξάνει τη δυσάρεστη αίσθηση που τα συνοδεύει.
περισσότερα


ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ "ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ"

Μενέλαος Κανάκης

2011-08-04
Η κατάθλιψη αποτελεί σήμερα την συχνότερα εμφανιζόμενη ψυχική πάθηση ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2020 θα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ασθένεια παγκοσμίως.
περισσότερα


ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΘΙ

Μενέλαος Κανάκης

2010-10-29
Το βίωμα της ύπαρξης συνεπάγεται την αλήθεια ότι τα πράγματα πολύ σπάνια είναι από μόνα τους όπως κάποιος θα ήθελε να είναι. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει, είναι αποσπασματικό και διαρκεί για περιορισμένο χρόνο.
περισσότερα


Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Μενέλαος Κανάκης

2010-10-02
Η συντροφική σχέση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σχέσεις στη ζωή του ανθρώπου. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία αφού πρόκειται για σχέση που επιλέγεται ελεύθερα και δεν επιβάλλεται ή προκαθορίζεται.
περισσότερα


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Μενέλαος Κανάκης

2010-09-26
Από τα πλέον συχνά και σημαντικά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς είναι η αναζήτηση τρόπων για την αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Ειδικά από την ηλικία περίπου των δύο ετών, τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπεριφορές, μέσα από τις οποίες οι γονείς, καλούνται στην ουσία να διαχειριστούν μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις στην καθημερινή ζωή μαζί τους.

περισσότερα


Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Η ένταξη του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια καινούρια φάση ζωής όχι μόνο για το παιδί αλλά για όλη την οικογένεια..
περισσότερα


ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
ΟΓΔΟΟΣ – ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΜΗΝΑΣ
περισσότερα


Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Το να είναι κάποιος γονιός εκτός από τις αναρίθμητες όμορφες στιγμές, συνεπάγεται και το ότι καλείται να αντεπεξέλθει σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις που προκύπτουν μέσα από τη σχέση με το κάθε παιδί.
περισσότερα


ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ. ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ?

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Αναβολικός: Αυτός που συντελεί στην ανύψωση, μεταφορικά στη βελτίωση.

Νοπάρισμα: Η λήψη διεγερτικών ουσιών πριν τους αγώνες για τη βελτίωση της αποδόσεως.

περισσότερα


ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΦΥΓΗΣ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Σε τηλεοπτική εκπομπή, ρεπορτάζ δείχνει τρόπους μέσω των οποίων επιδιώκεται από ανθρώπους γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους και βελτίωση της εικόνας τους, όπως κάποιες ελαστικές βερμούδες, τσάι αδυνατίσματος και κρέμες εξάλειψης τοπικού πάχους κ.α. Κάποια άτομα σε συνεργασία με την εκπομπή κάνουν χρήση των παραπάνω προϊόντων που υπόσχονται εμφανή αποτελέσματα μέσα σε 20… ! μέρες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης. Προκύπτει ότι η χρήση τους δεν έχει αποφέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
περισσότερα


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ.Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Σύμφωνα με όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον τεκμηριωμένο πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο ψυχολογικός παράγοντας κ.α.
περισσότερα


Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό της ψυχικής υγείας ήταν θέμα ταμπού στην Ελληνική κοινωνία, και αντιμετωπιζόταν με καχυποψία ή επιφύλαξη μέσα από φράσεις όπως δεν είμαι τρελός , προβληματικός κ.λ.π.
περισσότερα


ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΣΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΖΩΗ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Οι άνθρωποι απευθύνονται σε ειδικούς της ψυχικής υγείας αναζητώντας την επίλυση δυσκολιών και προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, τις λύσεις σε διάφορα αδιέξοδα ,την επούλωση των πληγών που προκύπτουν μέσα από την πραγματικότητα της εξέλιξης της ζωής σε συνδυασμό με τα υποκειμενικά βιώματα της προσωπικής τους ιστορίας.
περισσότερα


ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΣ

Μενέλαος Κανάκης

2010-07-30
Υπάρχουν χάδια χωρίς άγγιγμα.
Υπάρχουν ματιές χωρίς κοίταγμα.
Υπάρχουν πάθη χωρίς έμπνευση.

περισσότερα